Ermenistan’ın KGAÖ’den Çıkma Kararı

Ermenistan’ın KGAÖ’den Çıkma Kararı

ABONE OL
Haziran 13, 2024 09:24
Ermenistan’ın KGAÖ’den Çıkma Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ermenistan, KGAÖ’den Çıkma Kararı Aldı

Ermenistan, KGAÖ'den Çıkma Kararı Aldı

AA Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Karabağ’ı geri alması sonrası, Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden çıkmayı gündemine alan Ermenistan tarafından bir adım daha geldi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ulusal Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladığı toplantıda, Ermenistan’ın, yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle KGAÖ’den çıkacağını ve geri dönmeyeceğini açıkladı.

Ermenistan’ın KGAÖ ile İlişkileri

Ermenistan Başbakanı, bir milletvekilinin KGAÖ ile ilgili sorusuna, “(KGAÖ’den) Çıkacağız. Ne zaman çıkacağımıza biz karar vereceğiz. Söylüyoruz, bu söz yeterli değil mi? Sizce bir sonraki adım ne olur, geri dönebilir miyiz? Başka yolu yok.” yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise Başbakan’ın sözlerinin Ermenistan’ın şu anda KGAÖ’den ayrılma kararı aldığı anlamına gelmediğini kaydetti.

“Ermenistan Başbakanı ne zaman ayrılacağımıza karar vereceğimizi ancak geri dönmeyeceğimizi söyledi. Ne eksik ne de fazla. Eğer birileri, Ermenistan Başbakanı’nın Ermenistan’ın KGAÖ’den ayrıldığını söylediğini iddia ediyorsa yanılıyordur ve bunu kanıtlamak çok kolay.” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, 12 Mart’ta, KGAÖ ile ilişkilerini dondurduklarını, faaliyetlerine katılmadıklarını ve KGAÖ Genel Sekreteri Yardımcısı pozisyonuna halen atama yapmadıklarını, bunun sebebinin KGAÖ’nün Ermenistan’daki sorumluluk bölgesine dair soruya yanıt vermemesi olduğunu kaydetmişti.

KGAÖ ve Faaliyetleri

KGAÖ ve Faaliyetleri

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 1992 yılında altı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkesi tarafından kurulan bir hükümetlerarası askeri ittifaktır. Örgütün kuruluş amacı, üye devletlerin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumak, askeri tehditleri ortadan kaldırmak ve olası tehlikeleri ortak bir şekilde ele almak olarak belirlenmiştir.

  • KGAÖ, üye devletler arasında ortak askeri tatbikatlar düzenlemekte, barışı koruma operasyonlarına katılmakta, sınır güvenliğini sağlamaya yardımcı olmakta ve terörle mücadele etmektedir.
  • Örgüt ayrıca, üye devletler arasında siyasi ve ekonomik işbirliğini teşvik etmektedir.
  • KGAÖ, son yıllarda Ukrayna’daki kriz, Suriye İç Savaşı, Afganistan’daki istikrarsızlık ve terör tehdidi gibi bölgesel güvenliği tehdit eden gelişmelere aktif olarak katılmıştır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.