Glasgow Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Kanser Teşhisi

Glasgow Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Kanser Teşhisi

ABONE OL
Haziran 12, 2024 10:24
Glasgow Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Kanser Teşhisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Glasgow Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanları ve kanser araştırmacıları, kanser teşhis süreçlerine yapay zeka teknolojisinin entegre edilmesi üzerine önemli bir çalışma yaptı. Bu çalışma sonucunda geliştirilen “Histomorfolojik Fenotip Öğrenme” (HPL) adlı program, patologların kanser teşhisini hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.

Araştırma kapsamında, ABD Kanser Enstitüsü’nün Kanser Genom Atlası veri tabanından 452 hastanın akciğer doku örneklerinin binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüsü toplandı. Araştırmacılar, bu görüntüleri analiz etmek ve kanserli hücreleri tespit etmek için kendi kendini eğiten bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, doku örneklerindeki hücreleri yüzde 99 doğruluk oranıyla sınıflandırabildi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, doktorlar kanserin tekrarlama olasılığını ve zamanlamasını yüzde 64 oranında doğru tahmin ederken, HPL programı ile bu oranın yüzde 72’ye yükseldi. Ayrıca, yapılan araştırmalar HPL’nin göğüs, prostat ve diğer 10 kanser türünde de tutarlı sonuçlar verdiğini gösterdi.

Bu önemli çalışma, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı. Yapılan bu araştırma, kanser teşhisinde yapay zeka teknolojisinin gelecekteki rolüne ışık tutmaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.