Siirt Adaçayı Koruma Altında

Siirt Adaçayı Koruma Altında

ABONE OL
Haziran 12, 2024 22:00
Siirt Adaçayı Koruma Altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında nadir bir bitkinin koruma altına alındığını duyurdu. Bu eşsiz bitki, IUCN kriterlerine göre yalnızca tek bir yaşam alanına sahip olması ve popülasyonundaki birey sayısının azlığı nedeniyle “CR” yani yüksek risk altında bulunuyor.

Fidan, söz konusu bitkinin adaçayı olduğunu belirtirken, ballıbabagiller familyasına ait olduğunu açıkladı. Ülke genelindeki adaçayı türlerinin çoğunun endemik olduğunu ve Siirt adaçayının da bu lokal endemik türlerden biri olduğunu vurguladı. Dünya genelinde yalnızca Siirt’te belirli bir noktada yetişen bu nadir bitki, yılın sadece 15-20 günlük bir süresinde çiçek açmaktadır ve sonrasında meyve oluşturmaya başlar.

Siirt adaçayının koruma altına alınması, doğal çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak, bitkinin tehlike altında olduğuna dikkat çeken Fidan, hala bilinçsiz davranışlar sonucu önlemlerin ihlal edildiğini belirtti.

Koparmanın Cezası Ağır

Siirt Adaçayı Koruma Altında

Fidan, Siirt adaçayının korunması için alınan önlemlere rağmen bitkinin koparılması durumunda 387 bin 141 lira ceza uygulanacağını hatırlattı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP